Om Morten Deurell –
En tryllekunstners rejse:

I dag er Morten Deurell professionel tryllekunstner og leverer nærværende festunderholdning til et væld af events. At blive dygtig tryllekunstner og performer kræver at man suger til sig af erfaring inden for underholdning. Det der gør Morten unik er at han både har erfaring fra tryl og skuespil, men også fra andre underholdningsgenre som stand-up comedy, impro-teater, sang og publikumsopvarmning.

Hvis du vil vide hvad tryllekunstneren har været igennem før du booker ham så er her er hans eget lille interview:

Hvornår begyndte du at optræde?

Jeg har altid elsket kreativitet. Mine forældre er uddannede lærere, begge med kreativ fag i bagagen. Så det at være kreativ har altid været en fast del af mit liv. Vi havde klaver og jeg fik lektioner, mine forældre sang i kor, min mor lavede håndarbejde og jeg og min bror tegnede hele tiden. Her er fx et en tegning fra mine teenage år:

Jeg spillede guitar fra jeg var ti og begyndte senere at synge. En del af tiden blev brugt på at spille klassiske spanske melodier. At nyde kunsten og at dele den med andre gennem optræden har altid været en del af mit liv. Specielt det sociale i kunsten: at synge sammen, opleve sammen og lege sammen… Det er en essentiel del af menneskets kultur siden dengang hvor der blev fortalt historier og danset om bålene i de primitive samfund.

 

Da jeg var 13 år var der cirkus-show som man kunne være med til i mit lokale nabolag. Det var vildt sjovt. Jeg havde ikke dengang forestillet mig at jeg skulle blive professionel tryllekunstner.


Hvornår begyndte du at trylle?

Mit første trylletrick…Jeg var med min far i London i 1989 – 11 år gammel. Vi gik ind i verdens ældste legetøjsforretning – Hamley’s Toys på Regent Street. En  løjerlig fyr demonstrerede- og solgte trylletricks.  Det var første gang jeg så magi helt tæt på – jeg var tryllebundet. Jeg trak min far i ærmet til han gav sig og betalte for et sæt tryllekort som var lette at lave nogle ret vilde tricks med. Da jeg kom hjem fra ferien blev mine klassekammerater  publikum for mine tricks i en tid. Det var ikke så let at trylle dengang – kortene kunne jo ikke alt. Og i den alder, og uden øvelse, fumlede jeg meget med fingrene. Men drømmen om at være tryllekunstner var nok allerede dengang et sået frø.

Hamley's Toys i London - Her købte jeg mit første trick

Da jeg var 19-20 år sang jeg i kor. Vi hang altid lidt ud efter øvning. Her skete noget besynderligt. En flink fyr der hed Kristian viste mig et trick. Han tog en tændt cigaret og tryllede den væk i sin hånd. Jeg var målløs! Jeg var fortryllet. Jeg vidste i det sekund at jeg skulle lære nogle tricks – så jeg kunne give andre den samme oplevelse.

Hvordan blev du professionel tryllekunstner?

Kristian kom til at afsløre at der i Horsens lå en trylleforretning som solgte bøger og rekvisitter. Jeg kontaktede dem og fik deres store katalog med vilde tricks. Alt fra kort-trylleri til oversavede damer, klovnerier og finesser. Jeg bestilte bøger om mønttrylleri, korttrylleri og en bunke forskellige rekvisitter og så gik jeg ellers igang med at øve mig. Jeg besluttede mig med det samme for at jeg efter et år skulle lave mit første professionelle optræden. Derfra øvede jeg op til ti timer om dagen og prøvede tricks af på venner og bekendte. Endelig forstod jeg instruktionerne og begyndte at komme rigtigt ind i trylleverdenen. Da året næsten var gået spurgte en gammel veninde mig om jeg ville optræde på hendes arbejdsplads. Det gjorde jeg, men det gik ikke godt. Jeg havde godt nok lært at lave tricks, men måtte erkende at jeg skulle have erfaring i at optræde live.

Hvor startede du?

Vil man have erfaring må man finde et sted at få det, og der hvor jeg først fik det var på restaurant Teaterkælderen. Jeg fik et job som optrædende tjener hvor jeg lavede lige dele sang og desuden close-up magi ved bordene. Arbejdsforholdene ville jeg ikke gå tilbage til men erfaringen er jeg lykkelig over at have fået. Og så begyndte der også hurtigt at dukke bookninger op på diverse privat- og firmafester.

Restaurant Teaterkælderen

Hvordan kom du så ind i stand-up magi?

På et tidspunkt så jeg Rune Klan optræde på scenen på Comedy Zoo og blev meget inspireret. At man kunne være sig selv på scenen og lave moderne magi som desuden var hylende skægt. Jeg snakkede med Rune og han var flink at give mig gode råd med på vejen. Efter nogle år med close-up tryl og en stigende interesse for Stand-up comedy besluttede jeg mig for selv at prøve en open mic på Kulkafeen. Siden havde jeg flere. Det var dog som ren Stand-up komiker uden tryl.


Senere kombinerede jeg mine erfaringer fra stand-up scenen og de råd jeg havde fået af andre tryllekunstnere og sammensatte et show med Stand-up magi. Nyt materiale prøvede jeg af på mindre varieté scener og som ekstranumre når jeg blev booket.

Hvordan har din magi så udviklet sig siden?

Underholdningens kvalitet blev mere og mere solid. Nu var underholdning så småt blevet min levevej. Det holdt mig dog ikke fra at være nysgerrig på livet og andre kunstformer. Jeg begyndte at interesserer mig for teatersport/impro-comedy. Jeg optrådte, som medlem af gruppen “De Gales Division”, med gale gakkede improviserede scener. Improvisation er efterhånden blevet en fast del af mit live show. Det er en af grundende til at jeg brænder for live underholdning.

Jeg blev også mere og mere interesseret i almindeligt skuespil. Og tog siden en skuespilleruddannelse på den private skuespillerskole ophelia (læs mere på skuespiller.mortendeurell.dk).

Siden lavede jeg publikumsopvarmning på forskellige tv-shows (Brian Mørk show, Vild med Dans, Natholdet, P3 guld, Comedy fight club, Vild med Talent m.m.)


Tryller du kun til lukkede fester?

Nej.Igennem tiden har jeg optrådt et utal af forskellige steder.

Både på Roskilde-festival som event, som fast tryllekunstner på Plaza Library-bar, på Hilton CPH og i den hedengangne Tivoli Cabaret (Københavns Tivoli)

Jeg har altid elsket at rejse og har kombineret mit arbejde med rejser. Da jeg både taler flydende dansk og engelsk og kan optræde lige godt på begge sprog var det jo oplagt. Så jeg har optrådt med Vivienne McKee (Crazy Christmas Cabaret) i Sydfrankrig, som hovednavn på Magic Bar i Stockholm, på den legendariske burlesque club Slipper Room i New York, på gaden i Melbourne og på klubber i London og Brighton.

I øjeblikket er jeg også en del af Burlesque Cabaret konceptet Cabaret Bohemia som Monsieur Deurell

Mest af alt har jeg dog optrådt for et utal af firma- og privatearrangementer. Alt lige fra polterabends, svendegilder, fødselsdage, bryllupper, konfirmationer til teambuilding, kundemøder, messer, receptioner og ikke mindst utallige julefrokoster.

Optrædenerne er foregået i alle tænkelige scenarier. Om dagen, om natten, inde, ude, for 1 publikum eller 1000, til søs og på land og både i private rammer, hos firmaet eller i selskabslokaler.

Hvad bliver det næste ?

I jan. 2017 spillede forestillingen Suite 507Teatret ved Sorte Hest. Et samarbejde med min dygtige, sjove og flinke kollega David Tholander.